
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Millet Bahçesi ve Malatya’ya yapılacak olan şehir meydanı ve tören alanı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bir yandan eski İnönü Stadyumunun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan şehre yapılacak olan yeni bir meydan ve tören alanı için çalışmalarına devam ediyor.
Eski İnönü Stadyumunun daha önce Yeşil Kuşak olması noktasında TOKİ’den alınıp Malatya’ya Yeşil alan olarak kazandırılması noktasında gerek TOKİ’ye gerekse de Cumhurbaşkanımıza durumu iletmiştik.
Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda TOKİ Başkanına o dönemde Malatya’ya ziyaretlerinde talimat verdi. Bu şekil bulunan 13 stadyumun olduğunu ve herkesten böyle bir talebin geleceği noktasında bu stadyumların millet bahçesi olması noktasında TOKİ Başkanına talimat verdi.
Bizlerde Yeşil Kuşak diye tabir ettiğimiz bu alanın Millet Bahçesi olarak değerlendirmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunmuştuk. O dönemde bunun olup olmayacağı noktasında tereddütler yaşanıyordu. Bizler bunun olacağını da ifade etmiştik. Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 13 ildeki stadyumların Millet Bahçesi olarak değerlendirilmesi ile Yeşil Kuşağın birinci merhalesi başladığını gördük.
Biz ondan önce Atatürk Kız Lisesinin eski binasının yerinin karşılığında Selçuklu mahallesinin bulunduğu yere Atatürk Kız lisesini yaptık. Atatürk Kız Lisesini oraya taşıdık. Önümüzdeki günlerde Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesinin Kurulu bulunduğu alanı başka bir yere taşıyıp bu alanın bütüncül olarak Hürriyet Parkı ile bütünleşebilecektir. Yaklaşık 180 dönüme yakın bir alanın Battalgazi Belediyesi’nin Devlet Su İşleri’nde (DSİ) alınan ön bahçesi ile beraber 180 dönüme yakın bir alanın yeşil kuşak projesi kapsamında Millet Bahçesi olması noktasında çalışmaları başlattık.
Şehircilik Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmede, bu sürecin destek noktasında Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle çerçevesinde yürütülmesi noktasında protokolü yaptıktan sonra 4 Eylül itibariyle buranın Millet Bahçesi olması için ihale başlamış oldu. İhale ve zaman dilimi aşaması beklenmektedir.
İhalenin içerisinde 200 araçlık kapalı otopark ve sığınaklar olacak. Deprem v.b felaketlerde sığınak olarak kullanılabileceği, otoparklarında sığınağa dönüştürülebileceği bir yapı formatında ihale edildi.
Üst kısmında millet bahçesi, millet kütüphanesi, sosyal donatı alanları, spor tesisleri, dinlenme yerleri, kütüphane ve kafeler olacak.
Şehit Kemal Özalper Endüstri Merkez Lisesini dealıp onu taşıdıktan sonra, burası ile birlikte Atatürk Kız Lisesi 100 araçlı kapalı otopark ile birlikte bu bölgede 300-400 civarında kapalı otopark olan bir mekânı Malatya’ya kazandırmış olacağız.
Malatya’ya yeni bir şehir meydanı ve tören alanı yapılıyor
İlk etapta, Hürriyet Parkı ile Atatürk Kız Lisesi alanının bütünleştirilip oranın Milet Bahçesi olması noktasındaki çalışmalar daha sonraki süreçte burası ve endüstri Meslek Lisesi’nin başka yere taşınması ile birlikte müze ve kütüphane olarak değerlendirilmesini arzu ediyoruz.
Hüseyin Kölük Anadolu ve Ticaret Lisesi’nin oradan kaldırılarak, Malatya’ya bir meydan olarak kazandırılması noktasında ve bundan sonra yapılan törenlerde şehre kazandırılması ve tören alanı olması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl içerisinde ihalesinde her hangi bir aksaklık ve itiraz olmadığı takdirde hemen akabinde kazma vurularak temel atılacak. En kısa zamanda burası bitirilerek Milletin hizmetine sunulması noktasında Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Şehrimiz nefes alabilecek
Atatürk Kız Lisesi ile ilgili Millet Bahçesi ve Yeşil Kuşak olarak değerlendirilmesi içinde ihalesi ve projesi hazırlanıyor. Buranında Yeşil alan olarak vatandaşlarımıza kazandırılması da gerçekleştirilecek. Bu şehir gerçekten bir nefes alabilecek. Akciğeri olabilecek, aynı zamanda şehrin meydanlarının olduğu insanların gezebileceği, piknik ve spor yapabilecekler. İndiresi Tabiat Parkımızın 700 dönümlük dediğimiz kısmın ilk etabını milletimizin hizmetine açtık. Burada 2-3 ve 4. Etap şeklinde 3 bin dönümlük yerde aynı zamanda şehrin merkezinde herkesin nefes alabileceği piknik yapabileceği, yürüyebileceği, bisiklet süreceği, dağcılık sporu yapabileceği aktivitelerin yapılacağı güzel bir yer.
Orman ve Köy İşleri Bakanlığımız ile birlikte diğer 2. etap çalışmalarımıza yakında başlayacağız. Malatya halkı gerçekten nefes alabileceği, geniş ve Avrupa standartlarının üstünde önümüzdeki 5 yıldan sonra tasarruf edebilirsiniz.